top of page

Puterea Conflictului - Secrete ce trebuie știute pentru a rezolva un conflict


Oamenii ce sunt implicați într-un conflict de orice natură se văd pe ei într-un colț al ringului de luptă și văd adversarul situat în celălat colț al ringului. Problema stă poziționată fix în mijlocul teritoriului de luptă.

Acesta este modul în care suntem învățați încă de mici să vedem și să tratăm conflictele.

Există însă abordări ce vin cu soluții pentru a schimba această viziune ce îngrădește spiritul uman.

Imaginează-ți cum ar fi dacă persoanele implicate în conflict ar părăsi lupta, ar lua un loc la masa pe aceeasi parte a acesteia, iar conflitul ar fi așezat în partea opusă a mesei. Cum ar fi dacă am îndepărta masa, iar persoanele aflate sub puterea conflictului ar deveni parteneri, coloborând pentru a putea găsi puncte comune referitoare la problema ce stă în fața lor?

Acest exercițiu de imaginație nu vrea să transmită că persoanele aflate în conflict trebuie să renunțe la propriile intenții, nevoi și viziuni legate de situația de conflict. Ba din contră!

Mesjul transmis de această metodă este că vom transmite aceleași mesaje pe care le-am fi transmis și când eram în interiorul ringului dar într-un mod gentil, făcând rezoluția conflictului un proces de colaborare ce implică explicare și ascultare activă în detrimentul judecării și condamnării.

In acest mod transformăm o situație pierzător-pierzător în învingător-învingător.

Cum reușești să faci persoana cu care ești în conflict să asculte și să înțeleagă problema pe parcursul dezbaterii?

- vorbește despre comportament nu despre persoana (cum te afectează personal, ce teamă îți produce situația, cum ți-ai dori să se petreacă lucrurile)

- folosește propoziții concrete și clare ușor de înțeles, folosește o voce ce transmite siguranță și micșorează volumul vocii

- evalueză starea interlocutorului și asigură-te că înțelege mesajul transmis de tine. Ascultă-i clarificările și lasă-l să verbalizeze ce gândește.

După ce confruntarea a luat sfărșit este important să înțelegi că dacă păstrezi sentimentele negative legate de conflict vei rămîne în continuare cu acea stare negativă adusă de prezența conflictului. Sugestia nu este să uiți conflictul, pentru că nu este un proces ușor, ci, după ce conflictul a avut loc să-i îndepărtezi puterea de control ce o are asupra stării tale generale.

De asemea dorim să le oferim și celorlalte persoane implicate în conflict spațiu și oportunitatea să crească la nivel personl după această situație. Nu dorim să-i ținem prizonierii propriilor noastre furii.

Nu trebuie neapărat să ierți și să uiți dar trebuie să găsești stare de calmitate pentru a putea să mergi înainte cu cel mai bun potențial al tau, deoarece conflictele ne pot încătușa potențialul și acuratețea gândirii.

Sursa: https://www.mindbodygreen.com/

bottom of page