De ce alegem meditațiile și homeschooling-ul pentru copiii noștri?
Părinții de cele mai multe ori aleg aceste soluții de școlire deoarece au nevoie de o variantă ce completeză sistemul educațional sau criteriile etice, morale și educaționale personale nu coincid cu cele oferite de instituțiile de școlarizare de stat sau particulare.
Este un drept al părintelui de a face această alegere pentru proprii copii atât timp cât această alegere prioritizează binele și educarea copilului cu scopul de a avea o dezvoltare armonioasă și productivă.
O provocare întâmpinată de părinți este aceea că din varii motive copilul nu se integrează sistemului de învățământ sau nu face față cerințelor. Mai exact nu vorbim de o culpabilizare a copiluli ci de un drept la o dezvoltare armonioasă pentru a nu crea acestuia conflicte la nivel psihic și emoțional.
Decizia de a școli un copil acasă sau de a apela la ajutor suplimentar este o decizie importantă ce aduce numeroase beneficii atât timp cât se bazează pe criterii logice ce integrează educarea și confortul emoțional al copilului.
În Romania 9 din 10 părinți apelează la profesori meditatori pentru a ajuta copiii să facă față sistemului de învățământ solicitant. Mai puțin conscut însă, este termenul de homeschooling.
Ce înseamnă homeschooling?
Înlocuirea școlirii copilului în cadrul instituțiilor educaționale se numește homeschooling și este un termen folosit pentru a defini forma de școlire acasă a copilului.
Școlirea se poate face de către părinți sau meditatori (profesori) și trebuie să respecte un tip de educare pentru ca la finalul școlirii copilului să i se certifice competențele dobândite.
Există deasemenea și forma de unschooling, ce este o variantă de formare a copilului în funcție de ritmul și pasiunile acestuia, independent de normele și cerințele sistemului educațional.
Ambele forme, homeschooling și unschooling, beneficiează de ajutorul școlilor umbrelă (școală la distanță ce oferă acoperire legală și educațională).
Home Schooling în alte state:
În unele state din U.S.A. Curtea Supremă dă dreptul fundamental părinților să direcționeze educația propriilor copii. Aproximativ 2 milioane de elevi sunt școliți acasă iar principalele motive invocate de părinți în luarea acestei decizii reprezintă probleme ce țin de mediul școlar întâmpinate în școlile de stat, dorința de a oferi instructaj moral sau religios, nevoile diferite ale copilului sau deficiențele întâmpinate de sistemul tradițional educațional.
În Franța, programul homeschooling a fost îmbrățișat de numeroși părinți. Aceștia pot alege între educarea pe baza unui curriculum standard; educare autonomă(este o formă prin care copilul hotărăște ce dorește să învețe) sau adoptarea abordărilor de educare Montesorii sau Steiner, inclusiv cu ajutorul tutorilor specilizați. Alte metode utilizate sunt cursurile de învățare la distnță sau software-ul educaționl. Life and Play este încă o metodă și este cea mai îndrăgită deoarece oferă varianta învățării prin jocuri ce-i implică activ pe copii în diferite activități și jocuri de rol.
Germania oferă posibilitatea tuturor copiilor ce au vărsta legală de a frecventa școala să adopte programul de homeschooling sub îndrumarea unui profesor calificat și certificat de către sistemul național. Deasemenea sistemul German recunoaște inclusiv sistemele homeschooling ale altor țări. Copii ce sunt școliți acasă dau aceleași tipuri de teste ca și cei ce sunt școliți în sistemul de stat de învățământ.
În Australia sunt peste 30 000 de copii ce sunt școliți acasă. Principalele motive invocate de părinți pentru această alegere sunt divergențele de natură religioasă și filozifică, bullyngul (comportmentele de natură abuzivă ce au loc între elevi), nevoile speciale ale copiilor, familii care sunt nevoite să călătorescă sau nemulțumirile față de școală sau sistem. În Australia s-au dezvoltat numeroase metode de homeschooling iar modul de predare este foarte diferit de cel tradițional.
În anul 2014 în Angli peste 27 000 de copii erau educați acasă, iar de atunci numărul este în creștere.
Numit și EHE, homeschoolingul în Anglia este finanțat de către stat pentru copii ce au probleme de sănătate ce îi împiedică să frcventeze școala de stat. Oricine poate adopta metoda homeschoolig dar părinții au obligativitatea de a asigur educația copilului, autoritățile locale neasumându-și responsabilitatea pentru copiii școlarizați acasă.
Țările în care se practică Homeschooling prin încadrare legală:
Kenya, U.S. Africa de Sud, Argentina, Canada, Hong Kong, India,Indonesia, Taiwan, Thailanda, Austria, Belgia, Cehia, Danemarka, Finlanda, Franța, Ungaria, Irlanda, Italia, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, Slovenia, Slovcia, Scoția, U.K., Australia, Noua Zeelandă.
Țările în care practicarea Homeschooling-ului este ilegală:
Suedia, Spania, Norvegia, Islanda, Grecia, Germni, Croația, Turcia, Japonia, Brazilia.(sursa: Wikipedia)
Deși s-au făcut demersuri în acest sens, în România această abordare nu este acceptată legal; totuși o soluție ar putea fi înscrierea copilului online în programul homeschooling ce aparține unui stat ce acceptă acest tip de școlarizare.